Nedelja Prevencije Samoubistva

Od 10. do 17. januara obeležava se Nedelja prevencije samoubistva.

Na društvenim mrežama #ZaTebeVažnoJe i #PokretZaMentalnoZdravlje podelili su slike koje pokazuju kako svako od nas pojedinačno može biti od pomoći. Saveti kako razgovarati sa nekim ko ima suicidna osećanja preuzeti su sajta mind.org.uk

 

  • za osobu koja se nosi sa suicidnim misima razgovor o tome može biti prvi korak ka pružanju i dobijanju pomoći.Ovaj razgovor može biti težak, posebno kada se radi o nekome do koga nam je stalo.
  • pokušajte da postavljate otvorena pitanja, na koja nije moguće odgovoriti samo sa da ili ne. Pitanja poput “Kako si se osećao/la” ili “Šta se onda dogodilo”
  • osobama koje se nose sa suicidnim mislima potrebno je vreme za odgovor. Možete se osećati nestrpljivo, ali je potrebno dati im onoliko vremena koliko im je potrebno da bi bili u stanju da daju odgovor.
  • iako vlada uvereno predubeđenje da osobe koje o suicidu govore nisu one koje su u stanju i da isti sprovedu. To je zabluda i osobe koje o suicidu govore treba shvatiti ozbiljno.
  • potrudite se da ne osuđujete. Iako možete osetiti različita osećanja, od šoka i straha do uznemirenosti, pokušajte da ostanete smireni i ne osuđujete. Razmišljajte da je osobi koja sa vama razgovara bio veliki korak da Vam to kaže.
  • iako su razgovori ovog tipa tabuisani i neprijatni, nemojte zaobilaziti temu. Vaša direknta pitanja mogu olakšati osobi da se otvori i izrazi
  • važno je da znate da postavljanje direktnih pitanja NE navodi osobu da to i učini. Naprotiv, to je poziv da osoba izrazi kako se oseća.
  • ne zaboravite da brinete i o sebi- ovakvi razgovori su izrazito zahtevni i ne zaboravite da potražite pomoć i podršku za sebe kada su vam potrebni

 

 

I da podsetimo, brojevi službi za prevenciju samoubistva su:

SOS linija za prevenciju samoubistva: 0800-309-309,

Nacionalna SOS linija prevencije samoubistva 011-7777-000,

Centar SRCE 0800-300-303

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *