XEcoPolen- Visoka Zasićenost Vazduha Polenom

XEcoPolen aplikacija dostupna je za slobodno preuzimanje. Ona pokazuje zasićenost vazduha polenom na 25 lokacija. Namenjena je pre svega osobama sa alergijama, ali i lekarima i drugim medicinskim radnicima.

Od sada ćete na sajtu televizije i na sajtu Udruženja ulob.rs moći da pratite nedeljne prikaze zasićenosti vazduha polenom.

U Kragujevcu je visoka zasićenost polenom trava, dok polene drveća (konkretno oraha, duda, četinara, hrasta i bukve) odlikuje srednja zasićenost kao i zasićenost vazduha polenom koprive.

Problem polenskih alergija je veoma zastupljen u opštoj populaciji. Iako  se donekle može umaniti održavanjem zelenih površina u gradovima, važno je setiti se da na planeti nismo sami. Da je polen neophodan biljkama i pčelama, a da su pčele i biljke neophodne za opstanak naše, ljudske vrste.

Ipak od pomoći su održavanje zelenih površina, priobalja, zemljišta oko gradilišta i puteva. Ono što je od naročite koristi je pametan odabir sadnica u kojima se prednost daje vrstama drveća koje nisu alergene.

Kako je u Kragujevcu najveća zasićenost polenom trava, važno je znati da on spada u jake alergene. Svi poleni trava spadaju u jake alergene, za razliku od recimo polena drveća- nije poslen svake vrste drveta alergen ili jednako snažan alergen. Polen trava se po rangu može meriti sa polenom breze. U vazduhu ga ima gotovo do kraja leta, pošto drave dosta dugo cvetaju. Udarni meseci za zasićenost vazduha polenom trava su maj i jun, kada su njihove koncentracije najviše.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *