Patrijarh Porfirije na Vidovdan

“U Gračanici, Dečanima, Prizrenu, Bogorodici Ljeviškoj, Pećkoj Patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo, tu su naše oči, Vidovdan je naše oko, Sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovskometohijske su naš um, jer ovde vidimo, čujemo i razumemo, ne samo našu prošlost i poreklo, već razumemo i šta je naš cilj i zašto smo pozvani u ovaj svet i kršteni u ime Svete Trojice, koje je naše krajnje naznačenje braćo i sestre”- rekao je u besedi nakon svete arhijerejske liturgije njegova Svetost Patrijarh srpspki g. Porfijije, javlja RTG.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Porfirije uz sasluženje vladika SPC.

“Ovde pred svetom Gračanicom sabran je čitam srpski narod. Svi su danas ovde sabrani kroz svetu liturgiju i kroz molitu i blagodat božiju. Kada smo razasuti kroz sve strane ne samo da smo jedno, nego smo i na jednom mestu, a to mesto zove se Hristos. Kad god dođemo na ovaj dan u svetu Gračanicu i u bilo kojem trenutku hodočastimo do Visokih Dečana, Pećke Patrijaršije, do Bogorodice Ljeviške, do Svete Trojice i kad god smo ovde na ovom mestu braćo i sestre, nama se ostvajuju slike, ali i lik sina i priča o gladnom sinu. Ispunjavaju se reči jevanđeliste koje glase da “izgubljen beše i nađe se”. Kad god dođemo ovde vratili smo se sebi, jer ovo mesto Kosovo i Metohija jesu, braćo i sestre, mesto našeg rođenja, mi smo ovde ponikli i rodili se za Hrista i za crkvu njegovu, za jevanđelje njegovo i ovde smo dobijali svoje ime i svoj pečat, rodili smo se za sistem vrednosti, koji je drugačiji od mnogih koji nas okružuju i hoće da nam se nameću i sapliću. Rodili smo se mi ovde za sistem vrednosti i jevanđelja. Bez Gračanice i Vidovdana i svih svetinja na Kosovu i Metohiji, braćo i sestre, mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao”, rekao je patrijarh Porfirije.

Foto: Screenshot You Tube

 

Istakao je da mi dobro znamo da voleti Boga svojim bićem, kao što je to činio Sveti Lazar i kosovski mučenici. “Ta ljubav Svetog kneza Lazara krstolika ljubav sažeta je i definisana u samo nekoliko jednostavnih reči, a to je da je Sveti knez Lazar izabrao veru umesto večere. Nije prodao veru za večeru, opredelio se za Hrista, što ne znači da je prezreo večeru kao simbol materijalnog sveta, imetka kao postignuća i uspeha u našim životima. Zato smo i došli ovde, da se pomolimo Svetom Lazaru, d se opredelimo za paradoks vere i ljubavi, a to znači težnje da se svi spasu, da svi budu naši, da svi imaju mesta u našem srcu. Da imaju mesta svakako i Albanci sa kojima živimo. Pozvani smo da budemo braća sa svima, i sa Albancima, naravno,pre svih, jer ovde živimo sa njima. I jedne i druge je Gospod stvorio, svi smo ikona Božija. A siguran sam da i oni znaju ukoliko veruju u Boga, jedinog Bog, da i knjige u koje najvećim delom veruju, na isto pozivaju. Pozivaju i podsećaju da samo u zajednici možemo biti na putu Božijem. Da smo svi jedni drugima potrebni i da je važno da to i sami razumemo.”- zaključio je patrijarh u svom obraćanju.

U prepunoj porti manstira Gračanica okupilil su se vernici iz čitave Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Liturgiji su prisustvovali direktor Kancelarije za Kim Petar Petković, minisar za povratak u Vladi Kosova Goran Rakić, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predstavnici Srpske liste, ali i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu, Milorad Arlov.

IZVOR: Radio Televizija Gračanica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *