Nacionalna Kampanja Nenasilnog Vaspitnog Disciplinovanja Dece

UNICEF sa partnerima pokreće kampanju za promovisanje nenasilnog vaspitanog disciplinovanja dece. U Srbiji je to nacionalna kampanja pod nazivom “Buri ruka koja voli i reč koja sokoli”.

U saopštenju za medije navodi se da tokom poslednjih 15 godina značajno opada broj dece koja su izložena nasilnom disciplinovanju. Ali da 45% deca od 14 godina i dalje doživljava telesno i psihološko kažnjavanje. Veoma je ohrabrujuće to što je čak 90% roditelja saglasno sa tim da nasilna disciplina nije korisna za njihovo dete, zato što povređuje i ponižava.

Raskorak u broju roditelja koja razume da nasilno disciplinovanje nije dobro i broju roditelja koji ga ipak primenjuje, pokazuje da ne nužna podrška u savladavanju roditeljskih izazova i učenje novih disciplinskih praksi.

foto: facebook printskrin

„Mnogi roditelji u Srbiji primenjuju pozitivne metode vaspitanja dece. Međutim, postoje i oni kojima su udarac, bes i vika prva i jedina reakcija na izazovno ponašanje deteta. Ti roditelji vole svoju decu, ali im je potrebna podrška da promene svoje ponašanje, često izazvano usled kompleksnosti savremenog načina života. Želimo da im pomognemo, da ih ohrabrimo da zastanu, promisle i pokušaju da pristupe izazovu na način koji je bolji i delotvorniji i za dete i za njihov međusobni odnos. Zato savetujemo da izbroje do 5, da se smire i pruže najbolje svom detetu, jer znamo da svaki roditelj upravo tome i teži. Davanjem sopstvenog pozitivnog primera roditelj pomaže detetu da uspostavi granice koji su utemeljenje na razumevanju i poštovanju“, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, i naglasila da „Dete ima pravo na brigu, sigurnost i vaspitanje koje uvažava njegovu ili njenu individualnost, a roditelji imaju pravo na podršku u ispunjavanju svoje uloge“.

Tokom septembra i oktobra UNICEF će u Srbiji sprovesti niz aktivnosti u gradovima Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku Novom Pazaru i Subotici. Startovaće intenzivan program dugoročne podrške roditeljima na unapređenju rodieljskih veština kroz obučavanje stručnjaka u centrima za socijalni rad, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama kako bi se doprlo do roditelja u gotovo 50 gradova u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *