Ima li KIDS Droge na Ulicama? Saopštenje MUPa

MUP Srbije obratio se javnosti povodom informacija sa društvenih mreža i iz medija da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga i snus te obavestili da policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga, istu oduzimaju. Nakon oduzimanja vrši se dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdio da li se radi o psihoaktivnoj supstanci tj. drogi.

U prethodnom periodu policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova nisu pronašli tzv. kids drogu, a razne droge u obliku raznojbojnih tableta koje podsećaju na bombone pojavljuju se već decenijama.

Kada je u pitanju snus to je duvanski proizvod i ne nalazi se na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci. Prema tome, snus nije droga.

U svakom slučaju, potrebno je da roditelji razgovaraju sa svojom decom i upozoravaju ih na različite opasnosti sa kojima se mogu suočiti te ih naučiti da, ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama, iste ne uzimaju. Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbedonosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preuzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta. Osim toga, sprovodi se i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv nakrotika.

Posebna molba upućena je kako roditeljima tako i ostalim građanima da pre deljenja ovakvih informacija putem društvenih mreža, iste dostave najbližoj policijskoj stanici.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *