Obeležena Dva Veka Crkve Brvnare u Brzanu

Hladno i kišovito vreme nije sprečilo vernike da se danas okupe u porti crkve Svetog proroka Ilije u Brzanu, gde je proslavljeno dva veka crkve brvnare.
Graditelj Jovan izgradio ju je davne 1822. godine, a u pitanju je graditelj crkve Pokajnice. Njegov rad, crkva brvnara u Brzanu, proglašena je nepokretnim kulturnim dobrom i spomenikom kulture od državnog značaja još davne 1948. godine.
Proslavu manifestacije organizovali su i finansijski podržali Srpska pravoslavna Eparhija šumadijska, Opština Batočina, Crkvena opština Brzan i meštani samog sela.
Liturgiju je služio Episkop šumadijski Gospodin Jovan sa sveštenstvom, nakon čega su uručena odličja istaknutim pojedincima i predstavnicima institucija.  Za izuzetne zasluge Gramatom i ordenom Svetih kragujevačkih novomučenika odlikovani su predsednik Opštine Batočina, Zdravko Mladenović, direkor KC “Dositej Obradović” Saša Golubović, Zoran Milisavljević kao direktor Preduzeća za puteve Kragujevac. Među zaslužnim mirjanima našli su se Milorad Milutinović Milašin Mišić, Stevica Veličković, Milan Glišić, Ljubiša Đorđević i Radomir Marković.
Govorilo se i o izradi monografije koja prati ne samo dvesta godina dugu priču o postojanju crkve brvnare, već istoriju samog sela i njegovog okruženja od antičkih vremena do danas. O tome je govorio istoričan Dr. Nemanja Dević.
U podne je počeo svečani ručak. Meštani sela Brzana i njihovi brojni današnji gosti još jednom su se podsetili da crkve nikada nisu samo građevine, već verni ljudi koji se u njima okupljaju i sveštenici koji u njima službuju. Ovaj kultruno-istorijski dragulj opštine nastavlja svoje postojanje kao most od vremena koje je bilo za vremena koja dolaze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *