Novi Apel MUP-a

Apel svim pešacima upućen je od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi InfoKg.rs, kako bi povećali opreznost i poštovali saobraćajne propise. Ova opreznost bi doprinela boljoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, prevashodno pešaka. Oprez pešaka je potreban uz sve mere koje sprovodi policija. Već godinama unazad pešaci predstavljaju najugroženiju kategoriju učesnika u saobraćaju i čine gotovo četvrtinu ukupnog broja poginulih.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje da su pešaci dužni da kolovoz prelaze nakon što se uvere da je to moguće učiniti na bezbedan način. Isti zakon propisuje i obavezu vozača da obraćaju pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili iskazuju nameru da isti pređu.

S druge strane, istim zakonom propisano je da su vozači dužni da obrate pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili iskazuju nameru da će stupiti na kolovoz. Pa ipak istraživanja koja sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuje na to da pešaci relativno često prelaze kolovoz van obeleženih pešačkih prelaza.

izvor: InfoKg.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *