Saopštenje za Medije Milene Turk

Milena Turk, predsednica opštine Trstenik obratila se javnosti povodom obraćanja poslanika Miroslava Aleksića na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine. Saopštenje prenosimo u celosti:

Na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine poslanik Miroslav Aleksić je izneo salvu neistina u cilju obmanjivanja javnosti, u svom dobro poznatom maniru.

Čovek čiji je mandat, kao predsednika opštine, obeležila titula najplaćenijeg predsednika opštine. I to u trenutku kada je prosečna plata u Trsteniku 34.587 dinara, a on sebi dodelio 113.000 dinara ne obazirući se na zakon, sve dok mu DRI nije naložila da to ispravi.

Čovek čiji je mandat obeležilo renoviranje svog predsedničkog kabineta u iznostu od 3 miliona dinara, dok škole u Trsteniku, Dom zdraavlja, vrtić, nisu imali ni osnovne uslove za rad. Sve to izrekne čovek kome je najveće dostignuće pompezno otvaranje saobraćajnog znaka-tablee na kojoj piše skretanje za Trstenik, dok mi očekujemo da predsednik Aleksandar Vučić za koji dan otvori Moravski koridor, auto-put koji će Trstenik staviti na mapu gradova sa povoljnim privrednim ambijentom.

Čovek čiji je mandat obeležilo isključčivo predizborni asfalt i akva park bez upotebne dozvole na čie se električne instalacije slivala voda, dok su deca bila u bazenima. Za vreme njegovog mandata sprovedena je decentralizacija sistema grejanja Trstenika, za što opština Trstenik, odnosno naša Toplana, na godišnjem nivou izdvoji preko 13  miliona dinara, samo za prolazak gasa kroz mrežu privatne firme Bos petrol.

Kada je reč o gasifikaciji Trstenika, opština Trstenik ima udeo od 5% u vlasništvu firme koja sprovodi ovaj projekat i od tog posla dobija dividentu, za raliku od perioda kada je Miroslav Aleksić bio predsednik opštine Trstenik i kada su projekti rađeni na drugačiji način. I ono što takođe moram da istaknem je da je u toku preispitivanje građevinskih dozvola koje su izdate u njegovom mandatu kao i to da li je ostvario protivpravnu imovinsku korist.

Svojoj nevladinoj organizacii Fond za unapređenje resursa građana omogućio je pribavljanje 685.000 evra, zajedno sa svojim tastom koji je u tom momentu vodio filijalu Nacionalne službe za  zapošljavanje. Ni jednog trenutka ne dvoumeći se da li je moralno da se na ovaj način ćerki i zetu dodeljuju poslovi. Čovek koji je svoje obrazovanje uspešno dokrajčio, kao i sve čega se dotakao, čovek takve reputacije nalazi za shodno da nekome nešto prebacije ili spočitava, ali mi, u Trsteniku, se jako dobro sećamo tog mandata. Politika koju sprovodi Srpska napredna stranka i na republičkom i na lokalnom nivou je odgovorna prema građanima i bavi se rešavanjem ključnih problema. Opština Trstenik sprovodi projekat zamene postojećih živinih svetiljki led svetiljkama kroz projekat javno-privatnog partnerstva, kao i mnogi drugi gradovi čije nas je pozitivno iskustvo i opredelilo za ovaj projekat. Zamena svetiljski od opštine Trstenik ne zahteva ni dinar zaduženja ili dodatnih izdataka. Projekat se sprovodi iz ušteda i već danas, kada uporedimo utrošak električne energije u februaru 2022. godine 385.955 kWh  i utrošak električne energije u februaru 2023. godine 218.231 kWh, vidimo značajnu uštedu. Pri tom, zamena svetiljki je još uvek u toku i očekujemo da, kada se ceo projekat završi, ušteda bude još značajnija i dostigne projektovanu vrednost od 70% uštede. U ovom trenutku, u seoskom području se tokom noći isključuje osvetljenje, radi uštede, a u momentu kada budu zamenjene sve svetiljke- ponovo ćemo uspostaviti celonoćni režim osvetljenja i u seoskom i u gradskom području. Nakon 14 godina, opštini Trstenik ostaju sve led svetiljke, bez da smo izdvajali sredstva za kupovinu istih. Kvalitetnija rasveta, efikasnija zamena svetiljki na terenu, uštede do 70% koje garantuje proizvođač, zdravija životna sredina i bez zaduženja opštine. Ugovor je sklopljen na 14 godina i sprovodi se isključivo iz ušteda. Opština Trstenik nema dodatnih izdataka. Politika koju sprovodi Srpska napredna stranka nema alternativu, i to su na svim izborima potvrdili građani Srbije, poverivši svoje poverenje Aleksandru Vučiću i svoj stav su ponovili svaki put kada se odlučivalo. Onima koji su imali prilike da pokažu na koji način i sa koliko neodgovornosti i bahatosti se odnose prema resursima koji su im povereni, prema novcu građana i koji su izgubili poverenje građana jedino preostaje da ovim pokušajima, neistinama i obmanama pokušaju da umanje rezultate koje imamo i da skrenu pažnju na sebe. Ali, građane je nemoguće prevariti.

 

Naslovna foto:Printscreen

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *