Pohapšen “Balkanski kartel”

 Danas je u Srbiji uhapšeno 13 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje su funkcionisale kao “Balkanski kartel”. Hapšenje je izvršilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta.

Kako se sumnja, oni su učestvovali u krijumčarenju višetonskih pošiljki kokaina koje su stizale iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike kao logističko- tranzitne podrške. Konkreto, reč je oko 5 t kokaina zapljenjenog na Arubi, Holndski ntili, 1.2 t kokaina zaplenjenog u Halestu, Belgija i 743kg kakaina zaplenjenog u Roterdamu, Holandija. Dokazi o njihovoj umešanosti u pomenute zaplene prikupljeni su tokom analize podataka sa aplikacije Sky Ecc koju si izrvšili pripadnici srpske policije. Pretresom njihovih stanova i ostalih prostorija u Beogradu, Nišu, Loznici, Subotici i Zrenjaninu pronađene su i dve snajperske puške, tri automatske, 5 pištolja od kojih je jedan automatski i četiri prigušivača. Pronađen je i bomba, 24 detonatorske kapisle i 5 uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, perike i silikonske maske.

Pored veće količine novca pronađenog u stanovima koje su koristili, na jednoj od lokacija u specijalno izgrađenom skrivenom prostoru pronađena su tri plastična bureta sa više od 2.7 miliona evra. Pronađeno je i više luksuznih automobila i skupocenih satova.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, čestito je pripadnicima MUP-a na izuzetno uspešnoj i profesionalno izvedenoj akciji, kojom je presečena jedna od najvećih kriminalnih organizacija na Balkanu. MUP će svim raspoloživim kapacitetima i u saradnji sa svojim pouzdanim međunarodnim partnerima nastaviti još snažniju, odlučniju i intenzivniju borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala, poručio je ministar.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *