Upozorenje RHMZ-a

Republički hidrometeoroliški zavod je izdao upozorenje za područje Srbije na vremenske nepogode u ponedeljak uveče 01.07.2024. godine i noću, kao i u utorak 02.07.2024. godine, gde se očekuje veoma nestabilno vreme sa intenzivnim pljuskovima sa grmljavinom, jakim olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada.

U skladu sa tim, mogu se očekivati bujične poplave, obziljne teškoće u urbanim sredinama, posebnom problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolktorima, problemi  saobraćaju i transportuu, moguća je pojava odrona i klizišta. Savetuje se odlaganja već planiranih poljoprivrednih aktivnosti usled rizika od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave vatre, kao i problema u telekomunikacijama. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi.

Kako nas RHMZ upozorava na opasne vremenske pojave koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti ugrožavajuće po živote ljudi, neophodno je da, u cilju prirpavnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, preduzmemo aktivnosti u sprovođenju preventivnih i operativnih mera.

  1. Potrebno je preduzeti mere na sprečavanju i ublažavanju posledica i postojanja mogućnosti stavljanja u pripravnost i angažovanje nadležnih komunalnih službi i subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje
  2. Upozoriti građanstvo na nepovoljan uticaj vremenskih uslova

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *