Održana Promocija Zbornika “Jedna Varoš Iznedrila”

Rečima da je Batočina mala, ali plodonosna varoš započela je promocija Zbornika “Jedna varoš iznedrila”. Prvi se okupljenima obratio priređivač Milovan Ilić. Govorio je o autorima čije su pesme sabrane u Zborniku. Još važnije, istakao je da se od ove godine prodaje. Cena je simbolična- jedan SMS za dečije lečenje ili 300 dinara. Sav prikupljen prihod biće doniran za lečenje mališana koji se bore sa najtežim bolestima.

Zbornik obuhvata dela 12 autora koji su se predstavili različitim brojem pesama, a svoje i stihove opravdano odsutnih kolega čitalo je 10 autora.

Prva pročitana pesma bila je pesma profesora doktora Goluba Jašovića koji nosi zvanje počasnog predsednika Književnog kluba “Miodrag Petrović”. Njegovu pesmu pročitao je najlađi član Književnog kluba Radovan Raša Calić.

Prisutnima se predstavio i Mladen Pajić, pesnik iz Brzana, autor plodonosnog života punog dece i unučadi i autor zbirke “Da vam, deco, pričam priču”.

“Posveta” Marije Milojveć ispraćena je odbeglim suzama koje su delile autorka i publika. Kazivala ju je učenica OŠ “Sveti Sava” Iva Antanasković.

Pesme proistekle iz pravoslavlje i sećanja na pretke prisutnoj publici približila je nastavnica u penziji, Darinka Živković.

Sa promocije Zbornika opravdano je bila odsutna i Zorica Milojević. Poezija koju piše protkana je najtananijim i najfinijim osećanjima. Njene stihove pročitala je profesorka Marija Mihajlović.

Zoran Petrović, fotograf i novinar, koji stihove piše duže od decenije, podelio je svoje stihove.

Za njim je sledio “pesnik iz inata”, Željko Milosavljević. Poeziju doživljava kao način razgovora sa sobom, te su njegove pesme duboko lične, uvek autobiografske i napisane iz inata.

Okupljenoj publici predstavila se i dobro poznata profesorka koja o srećama i tugama koje obeležavaju naše živote istovremeno piše i uči mlade naraštaje, Biljana Mrdaković.

Rodoljubivu poeziju sa srcem što na Kosovu spava preočio je priređivač, Milovan Ilić. O njegovom ljudskom i poetskom potencijalu najbolje govori to što ga meštani varoši iz srca Šumadije nazivaju “naš Batočinac sa Kosova”. U svom stvaralaštvu obuhvata rodoljubivu, ljubavnu i poeziju za decu.

Pesme koje pripadaju misaonoj lirici i njihov autor, ponekad “zbrkom zamišljen”, ponekad prolaznošću inspirisan, predstavio je autor Darko Popović.

Zatim se publici predstavila Zorica Dimić, inspirisana decom i ljubavlju koju oseća.


Došlo je vreme da se svojom pesmom oglasi i najmađi član Književnog kluba. Raša Calić je delo posvetio malom drugaru Gavrilu koji se borio sa SMA i čekao da se prikupi novac za njegovo lečenje.

Nakon predstavljanja svih autora Zbornika deo kritičkog osvrta na sadržaj Zbornika koje je napisao profesor doktor Golub Jašović pročitala je profesorka Ivana Đuričković.

Veče se završilo dodelom zahvalnica i progodnim koktelom. Uz brojnu publiku i zajedničke nastupe profesora i učenika OŠ “Sveti Sava” mala varoš pokazala je da, ne samo da ima sada šta da ponudi, već da će imati i u godinama koje dolaze. Različitih senzbiliteta,  motiva i drugačijih pesničkih izraza autori su pokazali lepotu i bogatstvo raznolikosti.

Ako Vas put nanese, pošaljite poruku za mališane koji biju najteže bitke i uživajte u stihovima proisteklih iz duše. Možda Vas ogoljeni autori navedu da sami sa sobom popričate, da zavirite u neke udaljene kutke sebe i možda i Vi izlijete na papir boli koje su Vas ojačale.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *