Predlog Mera za Poboljšani Položaj Majki na Tržištu

Institut za razvoj i inovacije predstavio je predlog mera pomoći majkama najmlađe dece. Unapređenjem su obuhvaćene majke najmlađe dece i odnose se na unapređenje administrativnih procedura za regulisanje pravnog statusa preduzetnic, sticanje prava na finansijsku naknadu tokom porodiljskog odsustva i poreske olakšice na zarade nakon porođaja.

Uvođenje olakšica poslodavcima dovešće do bolje pozicije majki na tržištu rada što bi dugoročno trebalo da dovede do povećanje nataliteta. Na završnoj konferenciji “I mame imaju pravo” predložene su mere koje obuhvataju trogodišnje smanjenje doprinosa za penziono, invalidsko, zdravstveno i osiguranje u slučaju nezaposlenosti za žene koje se nakon porodiljskog odsustva vraćaju na rad. Obuhvaćene su i nezaposlene i radno neaktivne majke koje se radno angažuju do detetove druge godine života.

Subvencionisanje na doprinose iznosilo bi 65% u prvoj, 60% u drugoj i 50% u trećoj godini.

Dugoročno ovakve mere će uticati na privredu zemlje, kroz porast broja zaposlenih, zatim kroz podršku mikro i malim preduzećima. Važno je napomenuti da se ovaj predlog oslanja na sličnu politiku koju je Vlada Republike Srbije uvela za novo zapošljavanje kvalifikovanih lica koja je dala odlične rezultate.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *