Siguran Posao za 1550 Radnika u Fijatu

RTS izveštava da će posao u Fiatovij fabrici zadržati 1550 ljudi. 500 radnika predsavljaće tehnološki višak i to je potvrđeno nakon sastanka premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima kompanije Fiat.

Utvrđeno je da tokom tranzitnog perioda u fabrici ostaje 500 radnika, prvenstveno iz ranjivih kategorija poput trudnica, majki sa malom decom, radnika sa invaliditetom i zaposlenima u procesu vantelesne oplodnje. Od 1. jula 2022. godine dobijaće platu u punom iznosu, pošto su do sada dobijali 65% plate.

Sledeća kategorija, koja obuhvata oko 1000 zaposlenih, biće raspoređena na posao u inostranstvu u neku od četiri “Stellantisove” fabrike na period do 24 meseca, a po povratku u Kragujevac čeka ih siguran posao. Već nakon 15. juna zaposleni će moći da se prijavljuju za rad u inostranstvu. Dogovoreni su i uslovi za odlazak u inostranstvo i oni obuhvataju bonus od 11. ooo evra bonusa pre polaska, minimalnu platu od 800e u slučaju Slovačke, 850e u slučaju Poljske. Bonus po povratku u Srbiju iznosiće 6000e. Svim porodicama zaposlenih obezbeđeno je zdravstveno osiguranje.

Pa ipak, odustvovanje od kuće u intervalu od 18 do 24 meseca predstavlja velik problem zaposlenima.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *