Nova Oprema za Navodnjavanje Stiže u Vojvodinu

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, uručio je danas vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava ugovore za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje. Tom prilikom istakao je da će realizacijom ovih projekata dodatnih 3.500 ha poljoprivrednog zemljišta biti navodnjavano.

Ukupna vrednost konkursa je 659 miliona dinara, od kojih je Pokrajinska vlada obezbedila 370 miliona, dok su ostatak obezbedila poljoprivredna gazdinstva. Putem konkursa sufinansirano je 675 ugovora.

Predsednik Pokrajinske vlade posebno je istakao da je samo Pokrajinska vlada u periodu od 2016.-2020. u ove namena uložila 2.5 milijardi dinara te omogućila navodnjavanje 43.000 hektara. Time je sufinansirana nabavka 430 tifona, preko 2.000 pumpi i agregata, 90 solarinih sistema za navodnjavanje i 68 savremenih sistema navodnjavanja tipa “rendžer” i “pivot”.

Do danas je od 2016. godine u izgradnju i rekonstrukciju regionalnih i dvonamenskih sistema za nadvodnjavanje, finansiranih iz tzv Abu Dabi razvojnog fonda, u Vojvodini uloženo oko 65 miliona dolara što je stvorilo uslove za bolju iskorišćenost vodnih resursa i veće prinose na poljoprivrednim gazdinstvima.

“To je rezultat našeg zajedničkog višegodišnjeg rada, jer nam je cilj povećanje obradivih površina sa opremom i sistemima za navodnjavanje, unapređivanje kvaliteta svih onih proizvoda koje naša poljoprivreda može da stvori i povećanje prinosa. Stoga će Pokrajinska vlada nastaviti da uvećava sredstva za nabavku najsavremenije opreme u poljoprivredi jer je proizvodnja hrane danas jedna od najvažnijih tema, imajući u vidu globalne probleme”- izjavio je predsednik Mirović.

Čedomir Božić, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu i šumarstvo, rekao je da Pokrajinska vlada kontinuirano ulaže u nabavku opreme i izgradnju sistema za navodnjavanje, te da je rezultat tih investicija unapređenje poljoprivredne proizvodnje konstantnim povećanjem površina obuhvaćenih tim sistemima.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *