Razmena Studenata Između Srbije i Rusije Problem?

Uz jutarnju kafu zaposleni Ruskog doma su se sa zadovoljstvom upoznali sa supersenzacijom novinara uglednog portala “Blic” Marka Taškovića o podmuklom “vrbovanju” srpske omladine od strane Ruskog doma putem njihovog besplatnog studiranja na osnovnim, master i doktorskim studijama na uglednim ruskim univerzitetima, a za šta čak nije potrebno ni znanje ruskog jezika.

Moramo priznati da je iznesene optužba o besplatnim studijama za srpske studente- tačna. Međutim, malo je verovato da će Kremlj moći da “ugosti što više brucoša i studenata”, jer kvota za besplatno studiranje u Ruskoj Federaciji za Srbiju , kao i protekle godine, broji 122 mesta. Program se realizuje već dugi niz godina, i zaista, ukoliko budući student ne zna ruski jezik, prvu godinu studira na pripremnom odeljenju ( u naslovu nema čemu posebno da se čudite ?!- efikasan sistem pripremnih odeljenja za strance primenjuje se još iz dobrih starih sovjetskih vremena). Zahvaljujući ovom studijskom programu na stotine mladih iz Srbije i drugih zemalja u regionu svake godine dobije mogućnost da studije u Rusiji. Ruski dom je stoga u nedoumici: zbog čega je ovogodišnji program baš sada tako uplašio i uznemirio novinara “Blica” Marka Taškovića?

Neće biti na odmet na napomenemo da program VEĆ GODINAMA koordinira ruska federalna agencija “Rossotrudničestvo” u saradni sa svojim predstavništvima- Ruskim domovima u inostranstvu, koji su inače daleko od pukih “čitaonica”, kako ih je okrstio bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić. Gospodin Đukić nije upućen ni u to da je program usaglašen na međudržavnom nivou sa svim srpskim resornim ministarstvima i resorima, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je i ove godine na sličan način “zavrbovalo” 32 ruska studenta koji će studirati na univerzitetima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Ne bi bilo loše da se autor članka raspita o broju srpskih studenata koje su “vrbovani” za univerzitete u EU i SAD, ali nećemo skretati sa teme.

Moramo priznati da drugi Taškovićev sagovornik, poslanik Dragan Šormaz,poznat po svojoj posebnoj ljubavi prema Rusiji, upućen u to da postoji razmena studenata između Srbije i Rusije, ali je verovato, u njemu preovladala želja da se našali, te je istakao da će se oni koji se odluče za studije u Rusiji školovati u mraku i potpunoj izolacji. S obzirom na nadolazeću energetsku krizu u Evropi, izazvanu kratkovidom politikom evropskih elita koje su studirale na prestižnim zapadnim univerzitetima, a koje gospodin Šormaz glorifikuje, kao i pozive evropskih političara da štede na svemu i svačemo, izgledi za “školovanje u mraku” prete, pre, onima koji se odluče da studiraju na Zapadu. A otrcana fraza o izolaciji je već zaista dosadila: gospodo Šormaz i Tašković, pogledajte bar jednom na kartu i uporedite koji je deo sveta uveo sankcije Rusiji, a ko nije. Zvanične srpske vlasti, se inače, protive sankcijama Rusiji, ali poslanik Šormaz, po svemu sudeći, ne podržava politiku svoje stranke i samostalno “potpuno izoluje” najveću državu na svetu. Ali, uostalom, ovo je njegova lična stvar.

Želeli bi još jednom da se obratimo autoru ovog opusa. Poštovani Marko, pre svega bi želeli da Vam se zahvalimo na besplatnoj reklami visokoškolskog obrazovnog programa u Rusiji. Ali, sledeći put kada se odlučite da objavite članak o Ruskom domu, MOŽETE zatražiti komentar od Ruskog doma. Uvek smo otvoreni za medije. MOŽETE se obratiti i svom ministarstvu nadležnom za visoko obrazovanje. Štaviše, osnove novinarstva su da se za komentar obratite instituciji o kojoj pišete i odaberete stručna lica koja vladaju temom o kojoj govore. Mogli ste se obratiti bivšem ambasadoru Srbije u Rusiji, a ne Belorusije, akademiku SANU Slavenku Terziću. Takođe bismo Vam posavetovali da upišete kurs za unapređenje znanja na nekom od ruskih univerziteta. Nema potrebe za strah- studije su zaista besplatne, neće biti mraka i potpune izolacije, ali ćete naučiti mnogo novih stvari i prestati da crvenite zbog svojih tekstova.

izvor: 025.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *