Program “Oktobarskih svečanosti”

Tradicionalne “Oktobarske svečanosti” u Kragujevcu počinju 3. oktobra otvaranjem izložbe “Povratak generala” posvećene obeležavanju godišnjice dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju. Autor izložbe je profesor doktor Aleksej Timofejev u saradnji sa Narodnim muzejem “Šumarice” i Ministarstvima kulture Srbije i Rusije, Istorijskim muzejem Srbije, Državnim istorijiskim muzejem Rusije i Ruskim domom.

JOAKIMFEST počinje 7. oktobra predstavom “Živi pesak” po motivima Otoa Tolnaija, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, Novem pozorišnog udruženja i Regionalnog kreativnog ateljea iz Kanjiže.

OKTOH- kamerne svečane muzičke umetnosti počinju 11. oktobra koncertom Gradskog kamernog okrestra Šlezinger i soliste Nikole Ćirića.

Centralna manifestacija “Veliki školski čas” biće izvedena u Kragujevcu 21. oktobra i na njoj će biti izvedena poema “Zemlja” Enisa Halilovića u ređiji Petra Stanojlovića. Pre “Velikog školskog časa” održaće se BDENJE u okviru koga će biti otvorena izložba “Kragujevac u kolaboracionističkoj štampi 1941.-1944.”

U muzeju “21. oktobar” biće organizovan Javni čas- Politike i kultura sećanja koji će se održati 19. oktobra, dok će u I kragujevačkog gizmnaziji biti održano predavnje “Istorija- okvir ili polazište književnosti: holokaust i kragujevački oktobar”.

Očekuje nas i izložba antiratne fotografije Nebojše Rausa i izložba skulptura “Portreti” Tomislava Todorovića u okviru izložbe “Akvizicija Bijenala ARTija”

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *