Krsni Hod za Osobe iz Spektra Autizma

Od 5. marta ove godine pokreće se humanitarna akcija “Krsni hod, za Svice u mraku” u organizaicji tri udruženja, a uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Cilj je prikupiti novčanu pomoć za proširenje kapaciteta kampa koji se nalazi u selu Venčani kraj Aranđelovca, prvog i jedinog inkluzivnog kampa u Srbiji namenjenog osobama iz autističnog spektra i njihovim porodicama.

Iz organizacionog tima najavljuju da će uz Božju pomoć, krenuti stazama Svetog Save i svih srpskih svetitelja. Iz sela Venčane 5. marta peške kreću ka manastirima u Kablarsko-Ovčarskoj klisuri, zatim ka manastirima Žiča, Studenica i Mileševa, da bi preko Žabljaka stigli do konačnog odredišta, manastira Ostrog.

Pored UG Svici u Mraku na ovom putu hodočašća učestvuju i Akord Media Centrar za pomoć osobama sa Autizmom iz Niša i sportsko udruženje Slepih i slabovidih iz Čačka.

Mikica Petrović, glumac i idejni tvorac ove akcije, kao i predsednik UG Svici u mraku, ističe da je planirano je da se na Žabljaku organizuje pozorišna predstava nakon koje će sav prihod od ulaznica biti usmeren upravo na ovaj inkluzivni kamp. Organizatori ističu da će ovaj poduhvat biti ispraćen i okom kamere, a da će sav snimljen materijal kasnije poslužiti za dokumentarni film. Osnovna ideja ove akcije je skretanje pažnje šire javnosti na važnost i značaj pružanja podrške i pomoći porodicama osoba sa autizmom, kao i njihovu integraciju u društvene i druge tokove. Uz, naravno, prikupljanje novčanih sredstava za rekonstrukciju imanja i proširenje smeštajnih kapaciteta, kao i realizaciju Letnjeg inkluzivnog kampa 2023. godine.

Svi koji bi želeli da se na bilo koji način priključe i uzmu učešće u ovom svojevrsnom poduhvatu mogu kontaktrati organizatore putem drušvenih mreža. Svi ljudi dobre volje mogu uplatiti donaciju u iznosu od 200 dinara slanjem poruke 105 na broj 2407 ili putem fondacije Humanost bez granica.

I kako organizatori ističu, autizam živi 365 dana, ne samo 2. aprila, pa Postanite svici, osvetlite mrak!

 

izvor: AMPRES

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *