Vratili se Srpski Specijalci!

Pripadnici specijalističkih timova Sektora za vanredne situacije MUP-a koji su došli iz Turske dočekani su od strane ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. Ministar im je poželeo dobrodošlicu i poručio da je ponosan na njih jer su spasili tri života tokom osam dana i uz nadljudske napore pomagali turskom narodu u spasavanju ugroženog stanovništva i saniranju posledica nakon razornog zemljotresa.

“Kada je predsednik Aleksandar Vučić izdao naređenje da krenete u pomoć prijateljskom narodu Republike Turske, vi ste već bili potpuno srpemni i krenuli ste, a da niko od vas nije pitao ni da li je tamo bezbedno, ni koliko ćete ostati, šta će vas tamo zateći. Usput ste jedino razmišljali o tome koliko ćete brzo stići na odredište i hoćete li uspeti da spasite makar jedan život od mnogih koje je nesreća ostavila ispod ruševina”, rekao je ministar Gašić, dodavši da su misli građana Srbije i državnog vrha bile uz njih.

Istakao je da su pripadnici specijalističkih timova Sektora za vanredne situacija MUP-a neumorno i nesebično radili na spasavanju ugroženog stanovništva te naglasio da je cela Srbija ponosna na njihovu hrabrost.

“Spasili ste tri života i punih osam dana neumorno, nesebično i uz nadljudske napore pomagali turskom narodu u saniranju posledica i spasavanju ugroženog stanovništva. Moram da pomenem i veoma posebnog člana srpskih spasilačkih timovi i dovoljno je samo da izgovorim njegovo ime. Zigi je dokazao da je zaslužio svoje mesto u timu i iskazao spremnost i sposobnost da nepogrešivo pronađe preživele ispod ruševina. Želim da znate da sam jako ponosan, da je cela Srbija ponosna na vašu hrabrost, humanost i prijateljstvo koje ste iskazali, a kojim ste pokazali ono najlepše i najčasnije lice Srbije. Dokaz tome su i snimci vašeg ispraćaja od strane turskih snaga i meksičkog tima”, poručio je ministar Gašić.

Posebno je podvukao da pripadnici specijalističkih timova Sektora za vanredne situacije MUP-a pokazuju da je naša država uvek među prvima u najtežim trenucima i da smo solidarni i spremni da pružimo pomoć gde god i kome god je potrebna.

“Opremljeni ste najmoderniom opremom i obučeni i spremni da na svaki poziv za pomoć odgovorite za samo dva sata. Obezbedićemo vam dodatnu opremu i obučićemo još više vatrogasaca-spasilaca za delovanje specijalističkih timova u svim vanrednim situacijama”, kazao je ministar, poručivši turskom narodu da može da računa na pomoć Republike Srbije i našeg naroda.

Hami Aksoj, ambasador Republike Turske u Srbiji zahvalio se pripadnicima Sektora za vanredne situacije na nesebičnoj pomoći i spasavanju ljudi iz ruševina nakon razornog zemljotresa.

“Poštovani pripadnici Sektora za vanredne situacije, dobrodošli! Danas je jako značajan dan za nas. Ovo je istorijski dan u odnosima Turske i Srbije. Mi smo se 6. februara suočili sa razornim zemljotresom, jednim od najvećih u istoriji čovečanstva. U ovim teškim trenucima Srbija nas nije ostavila same. Zahvaljujući predsedniku Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Gašiću pripadnici SVS-a odmah su se uputili u Tursku. Tamo su spasili tri lica. Nikada nećemo zaboraviti to, oni su sada naša braća, braća turskog naroda”, naglasio je Aksoj.

Vođa specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina Davor Vidović zahvalio se u ime svojih kolega ministru Gašiću na brizi koju im je svakodnevno iskazivao i istakao da su specijalistički timovi apsolutno obučeni, opremljeni i da su spremni da u najkraćem roku odgovore na svaki poziv da pomognu i uhvate se u koštac sa svim opasnostima vanrednih situacija.

“Krenuli smo bez straha i dilema, ali sa ogromnom voljom i beskrajnom nadom da ćemo uspeti da spasimo živote i pružimo spas ljudima koje je preplavilo beznađe u teškoj borbi za sopstvene živote. Po dolasku, kročili smo na tlo koje je i dalje podrhtavalo. Roditelji su tražili svoju decu, deca su tražila svoje roditelje i sve one koji su tražili svoje najmillije pod ruševinama. Niko od nas ne može da opiše radost i ushićenje kada smo konačno uspeli da pronađemo bar jednu, za početak jednu živu osobu, odnosno mladu devojku od samo 17 godina i svaki put kada smo pronašli trag da je pod ruševinama još neko živ”, naglasio je Vidović.

Tokom osmodnevnog angažovanja u Turskoj, sprski spasilački timovi spasili su tri osobe, jednu 17-godišnju devojku nakon 108 sati pronašao je i izvukao iz ruševina naši tim, kao i dve osobe koje su locirali pomoću specijalne opreme i uz pomog psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja. Nažalost, pripadnici Specijalističkog tima pronašli su i tela 23 lica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *