Veliko Interesovanja Stranaca za Srbiju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišli su danas renovirane prostorije u zgradi SIV3 u Novom Beogradu, u kojima će biti smešteni pripadnici Uprave za strance Policijske uprave za grad Beograd.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je Uprava za strance ranije bila smeštena u Savskoj ulici, u kojoj su bili loši uslovi prijema stranaca i uslovi rada policijskih službenika, a time i usluga nedovoljno kvalitetna.

“Jedna od prvih stvari koju smo uradili u mandatu nove Vlade, koju sam uradila zajedno sa ministrom Bratislavom Gašićem i njegovim timom, bila je da otvorimo nove prostorije Uprave za strance”, rekla je Brnabić.

Objasnila  je da prvi razlog za to bio upravo u činjenici da je Uprava za strance prvo lice Srbije koje stranci koji dolaze u našu zemlju vide i da ona treba da predstavlja našu zemlju u pravom svetlu, zbog čega je bilo potrebno da se ova uprava izmesti iz Savske ulice i da se poboljšaju uslovi rada policijskih službenika.

Brnabić je dodala da je zahvaljujući privrednom razvoju Srbije i pametnoj politici, personifikovanoj u predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću,Srbija u 2022. godini imala rekordni priliv stranaca.

“Tokom 2022. godine preko 65.000 stranaca je došlo u Srbiju i prijavilo se za privremeni boravak, a pripadnici Ministarstva unutrašnih poslova su izdali preko 60.000 privremenih boravaka”, rekla je Brnabić i istakla da je više od 35.000 stranaca tražilo radnu dozvolu.

Premea njenim rečima, taj trend nastavljen je i ove godine, pa je tako zaključno sa janurarom, bilo više od 8.000 zahteva za privremeni boravak. Brnabić je istakla da je kao predsednica Vlade neizmerno zahvalna ministru Gašiću, što je čitav poduhvat oko rekonstrukcije i premeštanja prostorija Uprave za strance, uz svesrdnu pomoć Vlade Srbije, završen za manje od mesec dana.

Navela je da je sledeći korak usvajanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima, koji će omogućiti da se umesto dve različite dozvole, boravišne i radne, strancima izdaje samo jedna, što je značajno pojednostaviti proceduru, omogućiti da bude brza i efikasnija. Ukazala je da su izmene zakona u radu, da se uskoro očekuje javna rasprava i izrazila uverenje da će on tokom marta biti upućen u skupštinsku proceduru.

Predsednica Vlade zahvalila se pripadnicima MUP-a, Uprave za strance, jer su u skoro nemogućim uslovima predstavljali Srbiju na pravi način.

Ministar Gašić istakao je da su prostorije koje će ubuduće koristiti Uprava za strance u potpunosti obnovljene, opremljene i prilagođene širokom spektru poslova koje ova uprava obavlja, i zahvalio se Vladi Republike Srbije na realizaciji ovog projekta.

Realizacija ovog projekta potvrđuje naše kontinuirano angažovanje i istrajnost u procesu unapređenja i modernizacije rada Ministarstva unutrašnjih poslova, a sve sa ciljem postizanja što veće efikasnosti i , u ovom slučaju, kako bi svi strani državljani koji bilo kojim povodom borave u našoj zemlji, na brz i kvalitetan način ostvarili svoja prava”, naglasio je ministar Gašić.

Istakao je da je Srbija ostala izuzetno atraktivna strancima, kako turistički, tako i za život i rad, pre svega zahvaljujući politici koji vode predsednik Vučić i Vlada Republike Srbije u cilju podizanja privrednog rasta i rasta bruto društvenog proizvoda.

“To je dovelo do dodatnog povećanja obima posla policijskih službenika Uprave za strance i javila se potreba za adekvatnijim prostorijama, koje će im omogućiti da u radi i postupanju budu brži i efikasniji. Vlada Republike Srbije je prepoznala tu potrebu i bitno finansijski podržala realizaciju ovog projekta i ovom prilikom želim da izrazim veliku zahvlanost predsednici Vlade i ministru finansija na tome”, naglasio je ministar Gašić.

Objasnio je da se prilikom odabira lokacije vodilo računa da se službene prostorije nalaze na pristupačnoj lokaciji, koja je dobro povezana mrežom gradskog prevoza, takođe, da raspolaže dovoljnim brojem parking mesta i da nove službene prostorije budu lako dostupne osobama sa invaliditetom.

“Ovako organizovan i opremljen prostor bitno skraćuje period čekanja za zakazivanje termina i omogućava da u kraćem vremenskom roku bude obrađen veći broj zahteva, što, svakako, stranim državljanima omogućava još efikasnije i konfornije ostvarivanje njihovih prava. Srbija je ozbiljna i uređena država i svi koji dođu u našu zemlju uveriće se u ozbiljnost državne uprave i njenih institucija. Ovakva unapređenja mreže usluga koje pruža MUP imaju veliki uticaj i značaj na jačanje poverenja stranih državljana i njihov osećaj bezbednosti, što bitno utiče na ugled naše zemlje.”, istakao je ministar Gašić i poželeo policijskim službenicima Urave za strance uspešan i kvalitetan rad.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *