Svetska Nedelja Borbe Protiv Glaukoma

Šta je glaukom?

Glaukom je zajedničko ime za grupu očnih bolesti poznatih i kao optička neuropatija. Radi se o hroničnoj i neizlečivoj bolesti koju je moguće držati pod kontrolom. Za to je neophodno redovno praćenje i lečenje.

Nedelja borbe protiv glaukoma obeležava sa od 13. do 18. marta.

Lekari Klinike za oftamologiju UKC Kragujevac i ove godine pridružuju se obeležavanju Svetske nedelje borbe protiv glaukoma. Na taj način se skreće pažnja javnosti na ozbiljnost bolesti koja dovodi do potpunog gubitka vida. Smatraju da je važno javnost informisati o faktorima rizika, načinima prevencije i mogućnostima lečenja.
Uz striktno poštovanje epidemioloških mera, lekari Klinike za oftamologiju UKC Kragujevac obavljaće preglede od 13. do 17. marta od 12-14 časova u obe specijalističke ambulante u prizemlju UKC Kragujevac. Akcija se sprovodi za sve građane,te je moguće doći bez uputa, samo sa ličnom kartom. Upotreba maske je obavezna.
Kako je jedan od ciljeva akcije rano otkrivanje, odnosno skrining glaukoma, tačnije povišenog očnog pritiska kao faktora rizika za nastanak glaukoma, posebno se pozivaju građani stariji od 40 godina koji do sada nisu merili očni pritisa, koji  imaju srodnike obolele od glaukoma. Uključene su i osobe koje nose naočari, imaju tanke rožnjače, dijabetičari, kao i osobe sa visokim ili niskim krvnim pritiskom.

Po podacima SZO glaukom je drugi najčešći uzrok slepila u svetu od koga boluje 78 miliona ljudi. Propozicije da dobije glaukom do 2040. godine po procenama ima 111.8 miliona ljudi od kojih će čak 4.5 miliona biti slepo.

Važno je znati da svaki drugi oboleli od glaukoma nije svestan te činjenice. U Srbiji ga ima oko 150.000 pacijenata.

Ne postoje znaci koji nas upozoravaju na glaukom!

Preventivni, redovni i detaljni pregledi oftamologa i ovakve akcije su način da se bolest otkrije na vreme i drži pod kontrolom.

izvor: ULOB.rs

naslovna fotografija: pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *