Procena Bezbednosti Marka Vidojkovića

Ministarstvo unutrašnjih poslova je povodom vesti o ugroženosti pisca i novinara Marka Vidojkovića izdalo saopštenje, koje prenosimo u celosti:

Povodom izjava o policijskim proverama u vezi sa navodnom ugroženošću novinara Marka Vidojkovića, Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da su policijski službenici postupali profesionalno i po zakonu i apeluje da se policija ne zloupotrebljava u dnevnopolitičke potrebe.

Naime, na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima o navodnoj ugroženosti novinara Marka Vidojkovića i novinara Nenada Kulačina, a prepoznajući značaj lica koja obavljaju poslove u oblasti informisanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, na sopstvenu inicijativu, naložilo procenu bezbednosti navedenih novinara.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova su, u sklopu redovne procedure prilikom postupka procene bezbednosti, želeli da obave razgovor sa Markom Vidojkovićem, ali se on nije nalazio na prijavljenoj adresi. MUP je želeo da od Marka Vidojkovića prikupi saznanja o njegovoj ugroženosti što nije bilo moguće da uradi.
Nakon što se Vidojković obratio policijskom službeniku, koji je član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, njemu su predočeni razlozi dolaska na adresu njegovo prebivališta, a potom je policija sa nijm obavila razgovor telefonskim putem, u cilju njegove bezbednosti.
Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da svaku pretnju novinarima shvata maksimalno ozbiljno i da su pripadnici MUP-a nakon svake pretnje upućene novinarima Vidojkoviću i Kulačinu, na sopstvenu inicijativu i bez obzira na to da li su prijavljeni, proveravali sve navode, a do sada nijednom nije bilo saznanja o postojanju njihove ugroženosti.
Napominejmo da Ministarstvo unutrašnjih poslova svaku pretnju novinarima shvata ozbiljno i bez zadrške odmah po saznanjima reaguje i primenjuje sve mere i radnje iz svoje nadležnosti da zaštiti bezbednost novinara.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće da obavljaju svoj posao profesionalno i po zakonu, u cilju zaštite svih građana Srbije, navodi se u Saopštenju.

naslovna foto: printscreen YouTube

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *