Dalji Napori na Suzbijanju Iregularnih Migracija (FOTO)

Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova i Ilva Johanson, evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije obišli su danas na Graničnom prelazu Horgoš zajedničke patrole. Reč je o zajedničkim patrolama srpske granične policije i evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu- Fronteks. Ocenjeno je da je ova saradnja, koja je rezultirala dobrim rezultatima u suzbijanju iregularnih migracija, na izuzetnom nivou.

Nakon sastanka sa evropskom komesarkom ministar Gašić je istakao da je ovaj vid saradnje značajna kako za Srbiju, tako i za EU, jer udruženim snagama štite i naše i granice Evropske unije od iregularnih migracija. “Od početka godine duž granice sa Mađarskom sprečen je 881 ilegalan prelazak, dok je taj broj, u istom periodu prošle godine, bio 172” precizirao je ministar. Posebno je naglasio da će Srbija nastaviti saa procedurom usaglašavanja sa viznom politikom EU.

Ministar Gašić je dodao i da se Srbija pokazala kao pouzdan parner u borbi protiv graničnog krimilana i suzbijanju ilegalnih migracija. Podvukao je i da je Srbija zemlja koja se humano i sa razumevanjem odnosi prema onima koje je nevolja naterala da napuste svoje države, ali i da ima nultu toleranciju prema svim vidovima kriminala. Osim toga, ministar je poručio da ni jedna zemlja ne može samostalno da se nosi sa migrantskom krizom te je neophodno da zemlje migrantske rute nastave da sarađuju.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Johanson istakla je da je EU posvećena jačanju parterstva sa Srbijom, posebno u oblasti efikasnog upravljanja granicama.

“Hoću da pohvalim vlasti u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučuća, premijerku Anu Brnabić, Vas ministre Gašiću, na poslu koji ste u proteklim mesecima obavili po pitanju usaglašavanja vizne politike sa politikom Evropske unije, što je dovelo do značajnog smanjenja iregularnih migracija u EU. Radujem se što skorijem završetku tog posla”, kazala je Johanson. Po njenim rečima, angažovanje pripadnika Fronteksa na teritoriji Srbije predstavlja praktičan pokazatelj posvećenosti EU saradni sa Srbijom.

“Zajedničke patrole čuvaju granice, rade na sprečavanju i suzbijanju kriminalnih aktivnosti i krijumčara”, rekla je Johanson i dodala da je naredni korak u saradnji revizija sporazuma između Srbije i Fronteksa, koji će dati novi mandatt Agenciji za graničnu i obalsku stražu i omogućiti im da, pod komandom srpskih državnih organa, budu na granicama Srbije i Evropske unije, ali i drugih susednih država, koje nisu članice EU”, istakla je.

Govoreći o saradnji srpske policije i Evropola, Johanson je rekla da je ta saradnja izuzetno dobra i izrazila uverenje da će u narednom periodu biti još bolja, posebno u oblasti suzbijanja krijumčarenja ljudi, narkotika i oružija. Johanson je izrazila zadovoljstvo što će danas prisustvovati potpisivanju sporazuma kojim će Srbiji biti dat posmatrački status u Evropskoj mreži za migracije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *