Osuda Zbog Utaje Poreza!

Bojan Pajtić, dugogodišnji funkcioner i predsednik Demokratske stranke i predsednik Pokrajinske vlade, ovih dana ima šta „pametno“ da prokomentariše o sadašnjem vođenju države. Pretpostavlja valjda da je on taj koji je najpozvaniji da kritikuje ili deli savete koje niko nije tražio. Iako mu je struka obligaciono pravo, može se reći da je dokazani stručnjak za finansijske malverzacije i poresku utaju.

Postoje interesantni događaji, ljudi bi rekli afere, Pajtić Bojana koje su poznate širokoj javnosti.

Možda manje poznata ali sa finansijskog i moralnog aspekta veoma zanimljiva kompetencija je ona kada je osuđen u Prekršajnom sudu u Novom Sadu za „zaboravljanje“ podnošenja poreske prijave za oporezivanje dohotka građana. Ovakvo zaboravljanje se u našem ali svim drugim jezicima naziva utaja poreza.

Prva zanimljiva činjenica iz presude o kažnjavanju je iznos koji se vodi kao Pajtićev godišnji prihod u 2013. i 2014. godini. Pajtićev dohodak za oporezivanje u 2014. je iznosio 3.585.914 dinara. Prostom matematikom jasno se dolazi do iznosa mesečne zarade Bojana Pajtića od preko 2500 evra. Treba voditi računa da se govori isključivo o prijavljenoj zaradi, kao i o tome da je prosečna zarada građana Srbije u tim godinama bila oko 320 evra.

Druga zanimljiva činjenica iz ove presude je iznos koji je Pajtić bio dužan da plati na ime kazne. Ukupan iznos kazne za dve godine neprijavljivanja primanja bio je 20.000 dinara. Presuda ne nalaže plaćanje poreza na oporezovani deo dohotka, koji bi u slučaju redovnog, zakonskog prijavljivanja i plaćanja iznosio oko 200.000 dinara.

Trebalo bi se prisetiti i još nekih od niza interesantnih događaja dok je Pajtić imao vlast u svojim rukama.

Glasanje u Narodnoj skupštini, kada je tvrdio da je poslanica Demokratske stranke Neda Arnerić sasvim sigurno stigla iz Bodruma na glasanje, da čak poseduje i njene avionske karte kao dokaz. Gospođa Arnerić je naknadno ovo demantovala, tvrdeći da je uživala u svom godišnjem odmoru u Bodrumu i da svakako nije bila prisutna tokom glasanja.

Razvojna banka Vojvodine, kad je tvrdio da će ta banka napraviti bum u pokrajinskoj privredi a banka je od svog postojanja svakog dana poslovala nelikvidno i na kraju je prodata. Mediji su pisali ko se sve obogatio preko ove banke a kao vrhunac ovih događaja uhapšeno je troje čelnika banke. Iako je Srpska napredna stranka podnosila više krivičnih prijava, nije uhapšen ni Pajtić a ni Pajtićev potpredsednik Pokrajinske vlade Dragoslav Petrović kojem je pronađeno blizu 2 miliona franaka na računu u Švajcarskoj. Mediji su pisali da su upravo Pajtić i Petrović bili zaduženi za poslovanje Razvojne banke kao i svih Fondova koji su bili predviđeni da služe za finansiranje privrede u Vojvodini a funkcioneri tadašnje vlasti su iskoristili finansije kako za lično bogaćenje tako i za finansiranje kampanje Demokratske stranke.

Nameštenje Vesne Pajtić, slučajno supruge, na mesto načelnice Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine. Urgentni centar je finansiran iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Predsednik Upravnog odbora ovog Fonda bio je Bojan Pajtić. Nije teško zaključiti koji su bili kriterijumi za izbor načelnice.

Centralna kuhinja Radosnog detinjstva. Položen kamen temeljac 2011. Položio Pajtić. Rok za završetak radova 140 dana. Izvođač ostao bez para. Pajtić ostao gluv. U to vreme Pajtić i dalje predsednik Pokrajinske vlade ali nezainteresovan za decu iz predškolske ustanove Novog Sada. Radovi ipak završeni. Finansiranje radova preuzeo Grad Novi Sad sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem na čelu.

Bojan Pajtić je možda i zaboravio da plati porez. Možda je zaboravio i sve ove interesantne događaje, neki bi rekli afere, a neki bi rekli krivična dela. Možda je zaboravio da pare iz budžeta države služe za izgradnju vrtića, mostova, puteva i fabrika. On možda jeste, ali narod nije zaboravio..

Izvor: NSuzivo.rs

Naslovna fotografija: pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *