Nakon Tragedija Predsednik se Obraća Naciji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade prisutni su na obraćanju povodom bezumnog nasilja.

„Drugi put u poslednjih 48 sati moramo da se obratimo, a da svaku reč koju možemo da izgovorimo je teška i nedovoljna. Uz članove porodice ubijene dece i radnika obezbeđenja u školi Vladislav Ribnikar želim da u svoje ime i Vlade izrazim saučešće. Noćas su zločinački ubijeni ljudi u okolini Smedereva i Mladenovca. Ujedinjeni smo u bolu i tuzi“, rekao je predsednik.

Predsednik iznosi spisak mera za koje veruju da je potrebno da budu uvedene:

  • Uvođenje većeg broja školskih policajaca, koji će biti prisutni gotovo uvek. Za godinu dana cilj je da policija bude prisutna uvek.
  • Vlada će doneti zaključak kojim se nalaže MUPu da pripremi hitne izmene i dopune Zakona o municiji, kojima bi se pooštrila pravila za držanje oružja, a kod onih koji te pooštrene uslove ne mogu da ispune, ući u otkup.
  • Za ono oružja što ostane i kod lovaca biće predviđene šestomesečne i jednogodišnje provere lica, uključujući lekarske, psihijatrijske i psiholoških pregleda i obaveznih testova na psihoatkivne supstance
  • MUP da razmotri uslove za pooštravanje lovačkog oružja
  • Obezbedjene moratorijuma za izdavanje i držanje bilo kakvog oružja u naredne dve godine, uključujući i lovačko oružje
  • Nalaže se MUPu da preduzme sve mere za predaju nelegalnog oružja bez posledica
  • Nalaže se Ministarstvu pravde da u okviru postojeće radne grupe pooštri kazne za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje oružja i eksplozivnih naprava.

 

Naslovna foto: printscreen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *