Kolegijum za Bezbednost

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić održao je danas kolegijum u sedištu ministarstva na kojem su analizirani rezultati i postupanje policije u proteklih 6 meseci, ali i razmatrani konkretni koraci i zadaci na očuvanju bezbednosti naše zemlje, svih njenih građana, a posebno dece.

Kolegijumu su prisustvovalli rukovodioci svih organizacionih jedinica u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Direkcije policije kao i načelnici svih policijskih uprava u Srbiji.

Posebno su analizirani izveštaji o postupanju policije i preduzetim radnjama i merama u vezi sa zločinima koji su počinjeni u OŠ “Vladislav Ribnika” i u Mladenovcu, u kojima je tragično nastradalo 17 osoba i koje su pogodile celu zemlju.

Zaključeno je da su preduzete mere sa ciljem povećanja bezbednosti u školama, pokazale su rezultate i još jednom je potvrđeno da će školski policajci, u svih 1.800 škola u Srbiji, biti prisutni svo vreme do kraja tekuće školske godine, a da će ta praksa biti nastavljena i tokom sledeće.

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije, dat je nalog za hitan prijem novih 1.200 policajaca i sve službe ministarstva su započele radnje kako bi proces osnovne policijske obuke i prijema počeo što pre.

Analizirajući stanje bezbednosti, preduzete akcije, postupanja, kao i radove na unapređenju rada Ministarstva unutrašnjih poslova, koje su rukovodioci podneli, utvrđeno je da je policija sprovela niz akcija kojima je sprečena distribucija velike količine narkotika na srpskim ulicama, kao i oružja.

Ministar je istakao i jednomesečni rok za predaju nelegalnog oružja, koji je Ministarstvo unutrašnih poslova objavilo i konstatovao da je odziv građana u ovoj akciji izuzetno dobar, što govori o povećanju poverenja u policiju, ali i o podizanju svesti građana o opasnostima do kojih dovodi nelegalno posedovanje oružja.

Posebna analiza odnosila se na međunarodnu akciju kojom je razbijen balkanski kartel i uhapšeni najveći narko-dileri, a zaplenjena je i velika količina droge, milionski iznos novca, kao i velika količina oružja u kojoj su se pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova još jednom potvrdili kao pouzdan partner u saradnji sa međunarodnim policijskim organizacijama.

Ministar je ukazao da borba protiv organizovanog kriminala mora da bude nastavljena istim intenzitetom i da srpska policija ne sme da dozvoli da kriminalne bande ugroze bezbednost Srbije.

Konstatovano je da je stupio na snagu Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnih poslova, koji je rezultat planskog sagledavanja potreba i detaljno planiranih obaveza i aktivnosti MUP-a, da je cilj postizanje što boljjih dugoročnih rezultata, uz maksimalno poštovanje prava zaposlenih, kao i pravedne raspodele radnih mesta, a sve u cilju efikasnije zaštite svih građana Republike Srbije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *