Amber Alert u Srbiji!!!

Dr Danilo Stevandić, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio je danas da će najkasnije do početka novembra u Republici SRbiji u upotrebu biti uveden sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka dece- Abmer alert!

 

“Posvećenost bezbednosti svakog deteta i pronalaženje načina kojima ćemo biti i efikasniji i brži u pronalaženju nestale dece, potvrđena je, između ostalog, kroz opredeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova za uvođenje Ambert alert sistema”, rekao je Stevandić na konferenciji “Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka dece u Srbiji: Procena stanja i mogućnosti” koju je organizovalo udruženje “Astra”.

Podsetio je da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, februara ove godine oformio tim za uvođenje Amber alert sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centar za nestalu i zlostavljanu decu i udruženje “Astra”.

Zadatak tima je, kako je istakao, da se razmotre  uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem Amber alert, koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i društvu.

Ukazao je da su do sada, održana dva sastanka tima na kojima je utvrđen plan aktivnosti, vođena diskusija o alanizi početnog stanja, o rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje Ambert alert sistema.

Državni sekretar je naglasio da je za Ministarstvo unutrašnih poslova od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbednost pojedinaca i društva u celini.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *