III Memorijalna konferencija Predrag Marić

Ministar unutršanjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je Trećoj memorijalnoj konferenciji “Predrag Marić” i poručio da je ona postala tradioconalno mesto okupljanja teoretičara i stručnjaka u oblasti bezbednosti koje Ministarstvo unutrašnjih poslova izuzetno podržava.

“Svi znako koliko je posao pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova težak, odgovoran i  zahtevan i koliko je neophodna i važna naša briga o svakodnevnom čuvanju bezbednosti naših građana, a pogotovo tokom prirodnih katastrofa. U našoj zajedničkoj borbi i brizi za stanovništvo, ne smemo nikada zaboraviti one ličnosti koje su tokom svog radnog veka zalaganjem i ogromnim trudom ostavile neizbrisiv pečat u našoj velikoj porodici Ministarstva unutrašnjih poslova”, poručio je ministar Gašić.

Ministar Gašić je istakao da je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić temelj ove službe gradio istinskim vrednostima koje moraju da odlikuju svakog njenog pripadnika, a to su hrabrost, posvećenost, humanost, kolegijalnosti i najviši stepen profesionalnosti.

“Sa ponosom i uvažavanjem ističemo da smo u redovima našeg Ministarstva imali takvog kvalitetnog čoveka. Svakako, važan deo svega što nam je ostavio u amanet da se čuva i nadograđuje jesu znanja i usavršavanje i upravo iz tih razloga, velika mi je čast da prisustvujem III Memorijalnoj naučno-stručnoj konferenciji posvećenoj Predragu Mariču”, rekao je Ministar Gašić, i dodao da je tema ovogodišnje konferencije usmerena ka upotrebi novih tehnologija u upravljanju vanrednim situacijama, za šta se i sam Predrag Marić zalagao.

Takođe, poručio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova od početka 2023. godine uložio veliki trud u opremanje, jačanje ljudskih kapaciteta, kao i izgradnju i rekonstrukciju objekta Sektora za vanredne situacije.

“Drago mi je da su među učesnicima predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, ostalih organizacionih jedinica MUP-a, kao i predstavnici drugih domaćih i inostranih investicija, koji svojim znanjem doprinose podizanju celokupnog sistema zaštite i spasavanja”, naglasio je ministar Gašić.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić poručio je da ovakva konferencija predstavlja sećaje na Predraga Marića i naučni skup, ali isto tako i odu profesionalizmu, radu i posvećenosti.

“Ono čemu je Predrag Marić posvetio čitav svoj život, to je Sektor za vanredne situacije, kao glavnoj sužbi za spasavanje u Republici Srbiji. Sektor za vanredne situacije sada je moderna služba koja se izuzetno snažno razvija, a protekla godina je bila godina najvećeg ulaganja u Sektor”, poručio je Čaušić, zahvalivši se ministru unutrašnih poslova Bratislavu Gašiću na izuzetnoj podršci.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić istakao je da su iskustvo Predraga Marića, kao i njegova stručnosti i spremnost u postupanju prilikom mnogih vanrednih situacija ostavile dubok trag ne samo u policiji, kao i na matičnom Fakultetu bezbednosti i široj društvenoj zajednici.

Ovom prilikom, ministar Gašić dodelio je predsedniku Crvenog krsta Srbije prof. dr Draganu Radovanoviću nagradu za izuzetan stručan doprinos u oblasti upravljanja rizikom od katatrofa, dok je rektor Univerziteta u Beogradu prod. dr Vladan Đokić dodeli oje nagradu za najbolji naučni rad sa Druge memorijalne konferencije laureatima prof. dr Zoranu Jeftiću i prof. dr Miroslavu Mladenoviću.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *